Homocysteina - wszystko co musisz wiedzieć

Homocysteina jest aminokwasem, który jest wytwarzany w organizmie. Powstaje podczas demetylacji metioniny (aminikwas), która pochodzi ze spożywanego białka.
Tomasz Kwiatkowski
Tomasz Kwiatkowski 06 stycznia, 20214 minut na przeczytanie 245
Homocysteina - wszystko co musisz wiedzieć

Homocysteina jest aminokwasem, który jest wytwarzany w organizmie. Powstaje podczas demetylacji metioniny (aminikwas), która pochodzi ze spożywanego białka.

Homocysteina - czy jej wysoki poziom jest niebezpieczny?

Wysoki poziom homocysteiny w krwi może uszkodzić wyściółkę tętnic. Wysoki poziom może również powodować powstawanie skrzepów, w związku z tym zwiększa to ryzyko zablokowania naczyń krwionośnych. Zakrzep może przemieszczać się w krwiobiegu i utknąć w różnych miejscach, na przykład:

  • płucach - zator płucny;
  • mózgu - może powodować udar;
  • sercu - może spowodować zawał.

Jak widzisz, jest to sytuacja zagrażająca życiu.

Ludzie z wysokim poziomem tego aminokwasu są bardziej narażeni na choroby serca oraz zmiany miażdżycowe.

Co powoduje wysoki poziom homocysteiny?

Homocysteina jest zwykle zmieniana w inne aminokwasy, które są wykorzystywane przez organizm. WitaminaB pomaga organizmowi wykorzystywać homocysteinę i zmniejszać jej ilość. Jeśli poziom homocysteiny jest zbyt wysoki, możesz nie otrzymywać wystarczającej ilości witamin z grupy B.

Wiele ludzi, którzy mają wysoki poziom homocysteiny, nie otrzymuje wystarczającej ilości kwasu foliowego), witaminy B6 oraz  witaminy B12, a to oznacza, że ich dieta jest nieodpowiednia. Suplementacja tych witamin zwykle pomaga przywrócić normalny poziom homocysteiny.

Inne przyczyny wysokiego poziomu homocysteiny obejmują:

  • niski poziom hormonów tarczycy, choroby tarczycy;
  • choroby nerek;
  • łuszczyca;
  • przyjmowanie niektórych leków;
  • wystąpienie w rodzinie problemów z tym aminokwasem.

Homocysteina - normy

Prawidłowy poziom homocysteiny we krwi to 7-10 mol/l. Za normę uznaje się jeszcze czasem do 15 mol/l, jednak wynik powyżej 10, może powodować zmiany chorobowe.

Homocysteinę mierzy się za pomocą prostego badania krwi. Jeśli twój poziom homocysteiny jest zbyt wysoki, musisz go obniżyć. Jest to szczególnie ważne, jeśli masz zatory w naczyniach krwionośnych. Czasami lekarz może czekać, co oznacza, że będzie uważnie monitorował Twój poziom, ale nie będzie podejmował kroków, aby go obniżyć. Twój lekarz może to zrobić, jeśli nie masz innych czynników ryzyka ze strony układu sercowo-naczyniowego, a także nie miażdżycy. Jeśli poziom homocysteiny dalej rośnie, koniecznie należy go obniżyć.

 

Badania nie potwierdzają jednak, że obniżenie poziomu homocysteiny pomaga zmniejszyć liczbę udarów, zawałów  serca i innych chorób sercowo-naczyniowych, ale wysoki poziom homocysteiny jest ryzykiem chorób serca. Dlatego warto go obniżyć.

Jak obniżyć poziom homocysteiny?

Jedzenie większej ilości owoców i warzyw może pomóc obniżyć poziom homocysteiny. Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, są dobrym źródłem kwasu foliowego, który pozwoli obniżyć jej poziom. Inne dobre źródła kwasu foliowego to:

  • płatki śniadaniowe - różne rodzaje;
  • produkty zbożowe;
  • soczewica;
  • szparagi;
  • różne rodzaje fasoli.

Konieczne może być zwiększenie ilości witaminy B6 w diecie. Pokarmy bogate w witaminę B6 obejmują:

  • ziemniaki;
  • banany;
  • ciecierzyca;
  • drób;

Warto zwiększyć też ilość spożywanej witaminy B12. Dobre źródła witaminy B12 to:

  • nabiał;
  • podroby (np. wątroba);
  • wołowina;
  • ryby.

Dostosowanie diety może nie wystarczyć do obniżenia poziomu homocysteiny. Jeśli tak nie jest, lekarz może zasugerować przyjmowanie suplementu kwasu foliowego. Konieczne może być również przyjęcie suplementu witaminy B-6 i witaminy B-12.

Porady

Jeśli zaczniesz przyjmować suplementy kwasu foliowego lub witaminy B, po 8 tygodniach powinieneś ponownie sprawdzić poziom homocysteiny. Jeśli poziom homocysteiny pozostaje wysoki, lekarz może zalecić wyższą dawkę. Być może będziesz musiał wykonać kilka testów, aby sprawdzić, czy wysokiego poziomu tego związku, nie powodują inne stany chorobotwórcze.