Małopłytkowość - przyczyny, objawy, leczenie

Płytki krwi to tzw. trombocyty – podstawowe składniki komórkowe krwi. Z różnych przyczyn ich ilość w organizmie może drastycznie spaść
Tomasz Kwiatkowski
Tomasz Kwiatkowski03 maja, 20214 minut na przeczytanie 25
Małopłytkowość - przyczyny, objawy, leczenie

Płytki krwi to tzw. trombocyty – podstawowe składniki komórkowe krwi. Z różnych przyczyn ich ilość w organizmie może drastycznie spaść. Z jednej strony mogą być za to odpowiedzialne leki bądź choroby, a z drugiej niedobory składników mineralnych. Wówczas pojawiają się rozmaite krwawienia. Wizyta u lekarza pozwoli dobrać odpowiednią terapię i niezbędne leki na małopłytkowość oraz ustalić dietę sprzyjającą wzrostowi płytek krwi.

Małopłytkowość – przyczyny

Prawidłowy zakres płytek na ogół wynosi 150 000 – 400 000 komórek / µl (tysiąc komórek na mikrolitr krwi). Przyczyn małopłytkowości może być naprawdę wiele. Jednak różnicuje się je jako problemy z wytwarzaniem płytek bądź niszczenie płytek. Za oba te zaburzenia odpowiadać mogą konkretne leki, choroby czy nieprawidłowe funkcjonowanie organizmu. Do przyczyn niedokrwistości zalicza się:

  • powikłanie przetoczenia krwi
  • przebieg niektórych infekcji
  • przeszczep szpiku kostnego
  • ciąża
  • terapia heparyną
  • stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych
  • stosowanie antybiotyków
  • hipersplenizm (nieprawidłowo funkcjonująca śledziona)
  • zespół rozsianego wykrzepiania wewnątrznaczyniowego (DIC)
  • zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS)
  • uszkodzenie szpiku przez substancje toksyczne (np. alkohol)
  • niewydolność nerek
  • białaczka
  • niedobór witaminy B12 i kwasu foliowego

Niski poziom płytek krwi – objawy

Trombocyty odpowiadają m.in. za krzepnięcie krwi. Jeśli ich brakuje, pojawiają się krwotoki. Przy niskim poziomie płytek krwi mogą być nie do opanowania szczególnie podczas zranienia. Odpowiednia liczba płytek umożliwi prawidłowe gojenie ran. Poza tym ich ilość odgrywa istotną rolę w działaniu układu odporności oraz przebiegu stanów zapalnych. Przy małopłytkowości obserwuje się takie objawy, jak:

  • nadmierne krwawienie z ran
  • wybroczyny (czerwone, fioletowe plamki na skórze)
  • krwawienie z nosa, dziąseł
  • obfite miesiączki
  • krwiomocz
  • krwawienie z dróg moczowych
  • wymioty z krwią
  • sińce
  • ciemny kolor stolca
  • zawroty głowy
  • drętwienie ciała.

Jak zwiększyć poziom płytek krwi?

Jeżeli objawy świadczą o małopłytkowości, należy skontaktować się z lekarzem, by ustalić przyczynę i rozpocząć odpowiednie działa zwiększania poziomu płytek we krwi. W celu ustalenia liczby płytek wykonuje się morfologię krwi. Dla precyzyjnej diagnostyki robi się rozszerzone badania krwi np. bada szpik kostny, czy też wykonuje punkcję.

Biorąc pod uwagę wszelkie zebrane dane i stan pacjenta lekarz zaleca odpowiednią terapię, zależną od przyczyny, która wywołała małopłytkowość. By zwalczyć schorzenie, może zalecić leki stosowane w leczeniu niedokrwistości. Chodzi o to, by za pomocą wskazanych przez lekarza działań osiągnąć liczbę płytek krwi na poziomie 30 000 – 50 000/µl.

Pacjentowi można zalecić w celu podniesienia poziomu płytek krwi leczenie przeciwkrwotoczne i antyfibrynolityczne za pomocą Cyclonamine. Spotkać się można także ze sterydoterapią czy stosowaniem immunoglobulin IL-11. Z kolei jeżeli za niedokrwistość (anemię) odpowiadają niedobory składników mineralnych, lekarz może zalecić dodatkową suplementację np. witaminą B12, żelazem czy kwasem foliowym

Co jeść, by podnieść płytki krwi?

Leczenie anemii i niskiego poziomu płytek krwi można wesprzeć naturalnie, urozmaicając dietę o odpowiednie produkty spożywcze i rezygnując z używek. Przede wszystkim powinno się odstawić alkohol. Co jeść, by podnieść poziom płytek krwi? Do produktów, które sprzyjają leczeniu małopłytkowości zalicza się:

  • granat
  • papaja
  • sok z marchwi
  • sok z buraków
  • tłuste ryby
  • olej lniany
  • szpinak
  • kapusta
  • jarmuż
  • natka pietruszki
  • cytrusy
  • brukselka
  • maliny
  • porzeczki
  • kakao.